
DK-Hostmaster – Hvem er de? Og hvad gør de?
Er du den lykkelige ejer af et .dk-domæne, vil du utvivlsomt have stiftet bekendtskab med DK-Hostmaster på et eller andet tidspunkt. DK-Hostmaster spiller nemlig en stor rolle i vedligeholdelsen af ”den danske del af internettet”, som de selv kalder det. Dette indebærer flere meget vigtige opgaver, som er nødvendige for at opretholde et sundt og fungerende miljø.
Men hvem er de helt præcis? Hvad gør de? Og hvad betaler du egentlig for, når du har et .dk-domæne? Dette kan du få svar på, hvis du læser videre.
DIFO og det danske TLD – .dk
Siden 1999 har foreningen DIFO (Dansk Internet Forum) haft administrationen af det danske TLD (Top Level Domain). Et Top Level Domain er fx .com, .de eller .dk. TLD’er er opdelt i flere kategorier, men de mest kendte og brugte er generiske og landekode-TLD’er.
Landekode-TLD’er (ccTLD) er, som navnet indikerer, TLD’er som henviser til specifikke lande, såsom .dk for Danmark og .no for Norge. Generiske TLD’er (gTLD) er derimod kendetegnet ved, at de er internationale, fx .com (commercial) .org (organization) og .net (network).
For .dk, som er et landekode-TLD, varetages administrationen altså af DIFO. Men hvor kommer DK-Hostmaster så ind i billedet? DK-Hostmaster er et datterselskab af DIFO. Gennem DK-Hostmaster varetages den daglige drift samt den tekniske og praktiske administration af det danske TLD .dk.
Praktisk information om DK-Hostmaster
Hvis du er ny ejer af et .dk-domæne kan det være svært at finde rundt i de mange fagord, som du støder på, når du har med DK-Hostmaster at gøre. Her er en kort beskrivelse af nogle af de mest brugte betegnelser.
Registrant: er, hvad man normalt kender som ejer af et domæne. En registrant har gennem en registrator købt retten til at bruge et domænenavn i en vis mængde tid.
Registrator: er en virksomhed eller juridisk person, som er godkendt til at registrere domæner for andre, fx One.com og Simply.com.
Fuldmægtig: er en rolle, som registranten kan tildele en anden på sit domæne. Alle rettigheder, på nær rettighederne til at ændre navneserverne samt overdrage domænet, er tildelt med rollen som fuldmægtig. En fuldmægtig har sit eget login for det gældende domæne.
Betaler: er også en rolle, som registranten tildeler. Dog er den eneste handling tilgængelig for en betaler at betale for domænet og de servicer, som er tilkoblet. En betaler har også sit eget login for det gældende domæne.
Siden DK-Hostmaster administrerer .dk, betyder det også, at du som ejer eller registrant af et .dk-domæne automatisk er kunde hos DK-Hostmaster. Mange får dog en regning fra DK-Hostmaster uden nødvendigvis at være sikker på, hvad det indebærer. Oftest vil regningen indeholde det årlige periodegebyr på selve domænet. Dog har DK-Hostmaster også mange andre servicer. Er du i tvivl om priser og servicer hos DK-Hostmaster, finder du her en prisliste. Vær opmærksom på, at priserne blev ændret d. 14. juni 2021. Derudover blev det også muligt at købe registreringsperioder for domæner i op til 10 år i stedet for 5 år.
Skulle du glemme at betale periodegebyret for dit .dk-domæne, vil DK-Hostmaster efter 30 dage varsle dig om at betale inden for 2 uger. Efter de 14 dage er gået, vil dit domæne blive suspenderet og kan derfor ikke tilgås. Derefter har du 3 måneder til at betale fakturaen samt et gebyr for genoprettelse på 125 kr. Har du ikke betalt efter de 3 måneder, vil du miste domænet og dermed alle rettigheder til at bruge det.
DK-Hostmaster og DNS-servere
Registreringen af nye domæner og administrationen af eksisterende domæner er langt fra alt, som DK-Hostmaster gør. Som administrator af .dk-domæner indebærer det, at DK-Hostmaster også står for .dk-TLD-DNS-serveren. Denne server er en højt rangeret DNS-server, som står for at dirigere internettrafik med .dk-TLD’et videre til de rette .dk-hjemmesider. Dette led er altafgørende for, at .dk-hjemmesider kan findes og tilgås. Er du interesseret i at vide mere om DNS, har vi blogindlægget “DNS for begyndere”, som er værd at tage et nærmere kig på.
Ansvarlig for den danske Whois-database
Med hvert top level-domæne medfølger en Whois-database, som er frit tilgængelig for alle at slå op i. Whois-databaser indeholder informationer omkring de registrerede domænenavne og muligvis deres registranter. Tilgængelige informationerne kan variere alt efter hvilken Whois-database, man slår op i.
DK-Hostmaster er ansvarlig for Whois-databasen for .dk. Fordi DK-Hostmaster har denne administration, kan de selv lave reglerne for hvilke informationer, som kan tilgås gennem databasen. Den danske Whois-database er faktisk en af de mere gennemsigtige databaser, da det er muligt at få oplyst registranten, enten i form af et navn eller virksomhedsnavn og nogle gange endda med tilhørende telefonnummer. Derudover er det muligt at kontakte registranten gennem DK-Hostmaster. Dog er det op til registranten, hvorvidt han/hun kontakter dig tilbage. Omkring domænet kan du se basale informationer, som fx datoen for oprettelsen og navnene på navneserverne. Prøv selv på DK-Hostmasters Whois-database. I øjeblikket er der registreret 1.3 mio .dk-domæner, som er fordelt over 700.000 kunder.
Whois-databasen for .dk er vigtig, fordi den både forbinder domæner til deres registranter, men også fordi reglerne gør, at du ikke kan eje et .dk-domæne uden at opgive visse oplysninger og leve op til visse krav. Dette øger i sidste ende sikkerheden på internettet, og bevare det gode omdømme for .dk.
Behov for hjælp? Kontakt Salecto i dag.
Sidder du tilbage med ubesvarede spørgsmål om DK-Hostmaster, som du ønsker svar på, er du mere end velkommen til at kontakte os. Det gælder selvfølgelig også spørgsmål til andre blogindlæg, hvad Salecto kan gøre for dig, hvis du skal til at bygge en webshop eller hvis du har brug for hjælp til din eksisterende webshop. Du kan ringe til os på +45 81 81 01 01 eller skrive en mail til support@salecto.dk. Vi ser frem til at høre fra dig.